Рекомендації класним керівникам у роботі з "важкими" підлітками

1. Ясно сформулювати підростаючій людині її права та обов'язки, обмежити коло видів діяльності (які йому дозволені і доступні) і відповідальність за них. Наполягати на дотриманні прийнятих «правил гри», самим дотримуватися їх у тих випадках, коли іншій стороні цього не вдається. Бути терплячим і пам'ятати, щоб позбутися від небажаних звичок, потрібні довгі місяці.
2. У конфліктних ситуаціях не намагатися здобути перемогу за будь-яку ціну - ми теж маємо право змінювати погляди, ми не гарантовані від помилок, де в чому можемо і поступитися.
3. Діяти лише тактичним маневром і ніколи - прямою атакою. Вислуховувати все, не реагуючи негайно ж, і тільки потім, вибравши відповідний момент, без роздратування висловити свою думку, що вносить поправки в почуте. Розкривати причини неправильних поглядів підлітка, показувати, в чому помилковість його міркувань, і таким шляхом розвивати і спрямовувати його розумовий процес, забезпечуючи необхідними джерелами.
4. Бути самокритичними, принциповими, намагатися настільки зміцнити довіру молодої людини, щоб він ділився з нами своїми можливими неприємностями.
5. Не ставити на підлітку хрест, адже його загострене самолюбство і соціальна поза виникли саме внаслідок попередніх соціальних збоїв, які постійно нагадують про себе і підживлюють небажану поведінку.
6. Не намагатися загнати підлітка в кут, поставити в скрутне становище.
7. Вимагаючи щось від підлітка, не можна торгуватися.
8. Намагатися дотримуватися принцип А. С. Макаренка: чим більше ми поважаємо людину, тим вищі наші вимоги до нього.
9. Вмійте  сміятися. Розкривати підліткам особливості їх особи і прийнятні для них риси нашої особистості.
10. В особистих бесідах посилювати цілеспрямовану життєву орієнтацію підлітків і розвивати їх ідеал Я.