ПОРАДИ З ВИХОВАННЯ ВАЖКИХ ПІДЛІТКІВ
Як упоратися з підлітком? Що ж трапи­лося із цією милою маленькою дитиною, яка була у вас лише кілька років тому? Підлітки можуть бути дуже складними, і це не має ди­вувати вас, з огляду на всі зміни перехідного віку, з якими їм доводиться зіштовхуватися. Вам доведеться бути дуже терплячим, щоб упоратися з цим.
Попри те, що ви колись самі були під­літками й, можливо, складними для своїх батьків, від вас, проте, потрібно буде багато зусиль, щоб зрозуміти, через що доводиться проходити вашій дитині. Ви маєте налаго­дити зв'язок із нею.
Це завжди непросто, і вам доведеться дуже постаратися під час цих двох важли­вих періодів у житті ваших дітей — юності й молодості. Вашим дітям знадобляться всі настанови і все ваше розуміння, які ви мо­жете їм дати. Спілкування й розуміння про­тягом складних періодів можуть задати тон для життєвих рішень, які доведеться робити вашій дитині.
Нижче наведено кілька корисних рад, які придадуться батькам при вихованні підлітків і налагодженні зв'язку з ними:
1. Інтерес.
З'ясуйте, що подобається вашій дитині. Коли ваш підліток був дитиною, можна знайти щось, чим можна було б із ним зай­нятися. Але коли вони дорослішають, вам доведеться докласти додаткових зусиль, аби довідатися, що подобається вашим дітям. Можливо, це буде непросто, але здатність співвідносити схильності й антипатії вашої дитини є важливою частиною побудови від­критих стосунків із нею.
Пам'ятайте: щоб бути гарним батьком, вам також потрібно бути гарним другом.
2.  Строгість.
Чимало підлітків пручаються правилам і обмеженням. Вони думають, що вже дорос­лі, що можуть самі про себе подбати. Хоча це почасти й так, підліткам усе ще потрібні обмеження. З новими бажаннями вони мо­жуть заподіяти собі значної шкоди, якщо не стримуватимуть себе відповідальністю.
Дайте зрозуміти вашій дитині, що в неї буде більше волі, але при цьому і більше відповідальності. Воля без відповідальності безглузда.
Вам варто допомогти своїй дитині навчи­тися планувати події наперед. Ви не повинні робити це за підлітка; просто спрямуйте його.
3.  Спілкуйтеся щодня.
Щоденне спілкування є важливим для підтримки відкритості між вами. Ваша ди­тина буде розкутішою, довірятиме вам, якщо ви спілкуватиметеся з нею щодня. Довіра ґрунтується на практиці. її можна збудува­ти тільки на багатогранних відносинах, на гарному спілкуванні.
Навчіться пізнати світ, у якому живе ваш підліток, поставте себе на його міс­це, і ви зможете не тільки досягти довіри
у стосунках, але й краще зрозуміти його поведінку.
Щоденне спілкування покаже вашій ди­тині, що ви дбаєте про неї. Це дуже важливий фактор, тому що підлітки почуватимуться комфортніше з батьками, які активно залу­чені в їхнє життя. Інакше підлітки можуть звернутися до ненадійних однолітків за по­радою або настановами. Дуже важливо, щоб батьки надавали їм керівництво й турботу, що їм так потрібно.
Виховання важких підлітків ніколи не було й не буде легким завданням. Різні бать­ки користуються для його розв'язання різни­ми підходами. Безперечно, важливо чинити так, як ви вважаєте правильним, але є деякі рекомендації, яких краще дотримуватися, щоб допомогти собі пройти через усе це, а також зрозуміти, що ви не єдиний у такій ситуації.
Підлітковий вік триває не вічно, тому не треба зациклюватися на тому, що ваша дитина назавжди залишиться важким під­літком. Натомість сконцентруйте свої сили й увагу, допоможіть дитині впоратися з п проблемами і стати відповідальним дорос­лим. Ви ж мріяли про це, коли дитина була маленькою?..
4. Терпіння.
Коли йдеться про виховання важкого підлітка, ваше терпіння дуже важливе. Бути терплячим важко, тому що ви захочете по­бачити результати негайно. Але у більшості випадків вашій дитині просто необхідно пе­рерости таку поведінку. Можливо, варто відправити дитину у спеціальний центр вип­равного впливу, і це також потребуватиме від вас терпіння, поки програма не почне давати результатів. Загалом, якщо зможете знайти
в собі терпіння, то керуватимете ситуацією значно краще.
5. Упереджувальний  відхід.
Тільки-но ви помітили, що в дитини з'явилися проблеми (алкоголь, наркоти­ки), вам необхідно починати діяти негайно. Можливо, вам треба подумати про спеціаль­ну виправну установу для неповнолітніх ще до того, як ви вважатимете відправлення дитини туди необхідним. Негайний початок дій покаже підлітку, що ви не збираєтеся сидіти, склавши руки, й дозволити йому уживати наркотики, алкоголь або займатися іншими речами, яких ви не схвалюєте. Упере­джувальний підхід може скоротити глибину і тривалість проблем вашого підлітка.
 6. Єдиний фронт.
У багатьох випадках батьки не сходяться в думках про те, яке рішення їм необхідно прийняти щодо ситуації, в яку потрапила їхня дитина. У жодному разі не розказуйте про це своєму синові або доньці. Ви має­те завжди демонструвати «єдиний фронт*. Коли дитина зрозуміє, що ви дієте спільно, однією командою, і вона не може втекти під захист одного з батьків, ваші плани допомог­ти матимуть вищі шанси на успіх. Як бачите, є поради, покликані допомог­ти батькам важких дітей робити правиль­ний вибір і вміти успішно жити з важким підлітком. Звісно, буде нелегко, і для того, щоб упоратися з усім, із чим вам доведеться зіштовхнутися, від вас буде потрібна вели­ка сила волі. Та зрештою, за умови, що ви допоможете дитині з усім цим упоратися, ваш важкий підліток переросте всі свої про­блеми.