Найпоширеніші помилки батьків у вихованні підлітків


1. Гипопротекція
Період, коли підвищена воля. Вчинки дитини не контролюються. Дорослі нічого не знають про свого підлітка, з ким і де він проводить час. Дорослі формально виконують власні функції, але майже нічого не роблять для виховання. У результаті підліток буде шукати необхідні йому норми й цінності поза родиною. І не завжди ці норми не суперечать його суспільному закону, психіці й здоров´ю.
2. Гіперпротекція
Батьківське виховання з підвищеним контролем і підвищеною увагою до підлітка. Дорослі хочуть повністю контролювати поводження підлітка
Таке виховання ігнорує особистість підлітка. Тому виникає падіння адаптивних здатностей дитини: споживча позиція, безпорадність, конфлікти з однолітками
А в деяких дітей такий тип виховання, викликає протест, що веде до різних порушень поводження й до загострення взаємин з батьками.
3. «Кумир родини»
Метою дорослих стає задоволення всіх потреб підлітка, бажання позбавити його від всіх труднощів. Підліток у результаті стає эгоцентричным, завжди хоче бути в центрі уваги, одержувати все бажане без особливої праці. При зіткненні з труднощами йому важко з ними впоратися.
4. Тверді відносини
Сильно жорстоке відношення з неприємними розправами за неслухняність і дрібні провини викликають у підлітка жорстокість і страх перед дорослими. Як правило, з таких підлітків виростають жорстокі й погані люди.
5. Емоційне відкидання
Батьківське виховання по типі Золушка. Батьки тяготяться підлітком, що завжди це відчуває, особливо якщо в будинку є ще одне маля, що одержує від них особливу увагу. Таке виховання розвиває скритність, уразливість, чутливість і ранимість.
6. Виховання вундеркінда
Дорослі хочуть дати підліткові як можна більш широке утворення. Крім навчання в школі, підліток займається спортом, іноземною мовою, музикою. Він постійно кудись поспішає, зайнятий
У таких ситуаціях підліток втрачає можливості спілкуватися з однолітками, брати участь у дитячих іграх. У нього протест проти даного режиму. Він хоче позбутися від навантажень, тому виконує їх формально. Завантаженість здатна розвивати  виснаження, тривожність й порушення нервової системи.
Улюбленому підліткові завжди потрібна любов й увага батьків. Упевненість у тім, що хтось його сильно любить, зовсім безкорисливо. Любити від усього серця можуть тільки улюблені батьки.
Саме головне у відносинах – це довіра.
Довіряйте своєму підліткові й говоріть з ними як із другом.


Кожен підліток може бути гарною людиною, якщо правильно його виховувати.