Психологічна підготовка до змагань: рекомендації спортсменам

- Тільки постійний аналіз своїх дій і вчинків дасть можливість досягти чемпіонського звання.
- Вчитися швидко долати невдачі . Чемпіони відрізняються тим, що швидко долають наслідки помилок або невдач . Вони використовують невдачу як спосіб розібратися в тому, що дійсно відбулося ("Що я зробив помилково ... Як виправити це і зробити правильно" ) . Дуже важливо зробити це швидко, не відкладаючи на потім. Коли ви швидко розберетеся в ваших помилках, можна вважати , що ви на правильному шляху щодо виправлення їх. Якщо ви говорите собі через певний час : "Знову ця помилка . Чому це знову сталося зі мною" ? - Це буде свідчити , що ви починаєте аналізувати негативне минуле. Повертайтеся тільки до своїх позитивних думок, це зможе підвищити ваш емоційний стан .
- Залишатися наодинці зі своїми думками , діяти самостійно.
Ваші успіхи будуть значно вище , якщо ви навчитеся думати про те , що ви виконуєте в даний час. Психічні зриви відбуваються в моменти  коли спортсмени фокусують свою увагу на суперниках , вболівальниках або суддях . Якщо ви випадково почнете звертати увагу на будь-чиї оцінки , елементи , виконувані суперниками , або про те , наскільки вони сильні , постарайтеся спокійно повернути свої думки до вашого стану і майбутніх дій.
- Контролювати зір і слух.
Вчіться контролювати ваші зір і слух до і під час змагань. Спостерігайте тільки те , що не викликає роздратування і збудження , краще не дивитися на вболівальників або суперників , зверніть свій погляд на що-небудь , розглядайте якусь точку на стіні або що-небудь інше , що може вас заспокоювати. Намагайтеся прислухатися тільки до того, що не дратує вас , а краще всього використовуйте плеєр з улюбленою музикою.
- Має статися те , що ви бажаєте , а не те , чого ви боїтеся.
Переможці завжди використовують свою уяву для досягнення поставленої мети. У вашій практиці зосереджуйтесь на думках , чого ви хочете досягти , а не на тому , чого ви побоюєтеся . Думаючи про позитивні речі , ви стаєте більш спокійними та впевненими , що підвищує ваші шанси на успіх. Спробуйте протягом 5 -10 хв. в якому-небудь затишному місці розслабитися , думаючи про щось приємне для вас.
- Змагатися без напруги.
Виконуйте свої дії автоматично , не напружуйтеся , намагайтеся розслабитися. Будьте впевнені , що ваші м'язи добре знають , що робити. Працюйте без зусиль: якщо ви почнете посилено намагатися, то , можливо , ваш результат буде тільки гірше. Під час виконання вправи найкраще не думати про елементи . Свідомі думки уповільнюють вправу і відволікають вас . Дійте несвідомо. Чим більше ви думаєте , тим гірше результат.
- Успіх виступу в психологічному настрої .
Успіхи чи неуспіх виступу визначається вашим психологічним настроєм до і під час змагань. Якщо до змагань вас почнуть долати думки типу : "Що буде , якщо я впаду , або " Я не такий гарний , як суперники " , - чекайте провалу . Вчіться програмувати свої думки тільки на позитивні результати, і успіх супроводжуватиме вас .
- Дивіться на речі позитивно.
Коли ви дивитеся на речі негативно або піддаєтеся зневірі при невдачах , ви знижуєте ваш енергетичний рівень і послаблюєте вашу впевненість. Позитивне ставлення допоможе вам подолати труднощі і невдачі і продовжувати удосконалюватися. Негативні емоції будуть сприяти припиненню вашої кар'єри. "Не можу" , "ніколи" , "неможливо" - викиньте ці слова з голови. Всі чемпіони завжди мислять позитивно.
- Долати труднощі.
Навчіться дивитися на труднощі як на можливість ще більш бути мотивованим , щоб стати більш впевненим. Багато спортсменів скаржаться на умови , інвентар або на втому перед виступом. Великі спортсмени використовують важкі умови як перевагу перед своїми суперниками. Тут потрібно переконувати себе : "Ці умови для всіх , але я не буду звертати на це увагу , і це буде моєю перевагою " . Краще розслабитися і зробити дихальні вправи. Як кажуть: "Якщо ви отримали лимон - зробіть з нього лимонад " .
- Діяти , як чемпіон .
Ведіть себе , як чемпіон . Будьте підтягнуті , дивіться впевнено , підніміть голову , посміхайтеся , навіть поза спортивної арени. Покажіть суддям і суперникам , що ви впевнені в собі і не сумніваєтеся в успіху .
- Вчитися підтримувати себе .
Звичайно , легко підтримувати себе , коли ви переможець. Чемпіони тим і відрізняються від інших , що вони вміють підтримувати себе , коли ситуації складаються не так успішно. Впадати в зневіру після невдачі - не кращий спосіб продовження спортивної кар'єри. Будьте другом самому собі в підтримці у важку хвилину , в кінці кінців ви можете допомогти самому собі найкращим чином.
- Вчитися розслаблятися.
Для того щоб успішно виступати на змаганнях , ви повинні долати  напругу . Для багатьох ця здатність не приходить природним шляхом. Існує кілька способів досягати розслаблення в умовах змагань. Один з найпростіших - дихальна гімнастика. Кілька глибоких діафрагмальних вдихів і видихів допоможуть швидко знизити хвилювання перед виступом. Попрактикуйтесь вдома, дихаючи через ніс на рахунок 4 і повільно видихаючи на рахунок 7-8. Використовуючи цей спосіб , Ви переконаєтеся , що хвилювання йде і з'являється впевненість.
- Створити свій ритуал.
Створіть свою довгострокову і короткочасну програму підготовки до змагань і дійте відповідно до неї . Створення певної змагальної стратегії має спиратися на ваші власні відчуття і думки. Зазвичай тренери чи консультанти радять спортсмену , як і про що треба думати в процесі змагань . Але часто такі поради не приносять бажаного результату. Кожен спортсмен повинен інтерпретувати тренерські підказки по-своєму , в зручній для себе формі , яку необхідно вдосконалювати в тренувальному процесі. Заходьте в змагальну ситуацію поступово , звужуючи концентрацію уваги в міру настання вирішального моменту.
- Не забувати , що ви не тільки спортсмен.
Результати змагань ніколи не є мірилом вашого людського Я. Будьте самим собою зі своїми батьками , тренерами та друзями. Спорт - це частина вашого життя , вчитеся виходити з будь-яких ситуацій . Як сказав Е. Хемінгуей : "Спорт вчить вигравати , спорт вчить програвати , спорт вчить життя".