Океанолог. Бере участь у дослідженнях різноманітних явищ та процесів, що відбуваються у Світовому океані (хімічних, біологічних, фізичних та ін.). Більша час­тина дослідів проводиться зі спеціально обладнаних кораблів, підводних човнів, батискафів та інших технічних пристроїв.
Оператор автоматизованих ліній. На виробництві виконан­ня більшості трудових операцій автоматизоване. Таким чином, оператор може стежити за кількома автоматизованими лініями. Він може керувати ними за допомогою спеціальних важелів, тумблерів і кнопок, впливати на виробничий процес. Оператор контролює роботу лінії, звіряючи показники датчиків із чинними стандартами, приймає готову продукцію.
Оператор ПК. Оператор ПК, використовуючи спеціальні про­грами, вносить у базу даних персонального комп'ютера певну інформацію. Інформація може подаватися письмова чи усна, у вигляді тексту чи окремих повідомлень. Головна вимога до оператора ПК — володіння сліпим десятипальцевим методом набору, а також висока швидкість набору і знайомство з основ­ними комп'ютерними програмами.
Оператор поштового зв'язку. Оператор приймає, обробляє, відправляє листи, а також видає бандеролі, посилки, гроші за переказами, телеграми, виплачує пенсії і матеріальну допомогу, приймає передплату на періодичну пресу. Сор­тує поштові відправлення і періодичну пресу, організовує роботу листонош. Контролює абонентські шафи і поштові скриньки.
Операціоніст банку. Спеціаліст з фінансових (кредитних) операцій на рахунках з різними видами платежів.
Офіс-менеджер. Організовує роботу офісу, приймає відвіду­вачів, керує працею персоналу офісу, виконує адміністративні та господарські функції.
Офіціант. Офіціант — працівник ресторану, кафе, бару, їдаль­ні, підприємства харчування в туристичних комплексах, готелях і на транспорті, — подає страви відвідувачам.
В обов'язки офіціанта входить сервірування столу, зустріч відвідувачів, у разі потреби надає поради у виборі блюд, одержує замовлення, передає замовлення в гарячий і холодний цехи кух­ні, пробиває чеки на касовому апараті, обслуговує відвідувачів, розраховується з ними, збирає використаний посуд.
Охоронець (приватний). Охороняє об'єкти або осіб на договір­ній основі. Має ліцензію на приватну охоронну діяльність.

Оцінювач нерухомості. Проводить оцінку об'єктів влас­ності для купівлі-продажу квартир, дач, земельних ділянок, страхування майна, отримання кредиту, оплати податків. Оцінює та переоцінює нерухомість, машини, робить переоцінку основних фондів підприємств. Проводить експертизу, складає висновок.