1.    Як налагодити, поліпшити, посилити взаємодію і відносини з тренером?

Відносини з людиною - це велика робота. Найбільш ефективний шлях покращення відносин з тренером, а значить і поліпшення відношення до спортсмена - це прояв бездоганності. Бути бездоганним означає:
- Проявляти свої можливості і здібності по максимуму;
- Проявляти старанність, зусилля;
- Прагнути бути кращим;
Проявляйте бездоганність в тренуваннях і на змаганнях. При цьому не чекайте похвали або уваги з боку тренера. Це потрібно заслужити, іноді місяцями наполегливої ​​роботи. Бездоганність і полягає в тому, щоб робити щось незалежно від ситуації, оцінок, уваги. Просто пам'ятайте, що будь-яка робота рано чи пізно отримує свою винагороду. Умійте чекати і проявляйте терпіння.

2. Як подолати негативний досвід змагань?

         У багатьох спортсменів стоїть таке завдання. Якщо довго не досягати результату, можна опустити руки. Тут важливо навчитися кожен раз подібно дитячій іграшці «Ванька-встанька» вставати і продовжувати шлях. Для цього необхідно навчитися використовувати досвід змагань для розвитку. Пройшовши через невдалий досвід, поверніться до нього. Візьміть аркуш паперу і ручку. Розділіть на дві частини. З одного боку випишіть свої промахи. З іншого боку ЗАВДАННЯ на наступні змагання. І сконцентруйтеся на ЗАДАЧАХ. Обговоріть їх з тренером, створіть нові варіанти їх вирішення. Будьте креативні і заповзятливі!

3. Що робити, якщо довго немає результатів на змаганнях, при цьому на тренуваннях результати є?

         Причини відсутності результатів різноманітні. В таких випадках, я проводжу дослідження, спрямоване на пошук нового сильнішого і надихаючого внутрішнього образу для спортсмена. У кожного це свій список образів. Це можуть бути тварини, люди-кумири, зразки для наслідування, супергерої і ін. Тут важливо знайти і сформувати новий внутрішній образ з новою поведінкою, якостями і станами, новими установками і принципами. Ви можете спробувати підібрати надихаючий образ, і тренуватися і брати участь в змагань від його імені. Це цікава робота. Стати дослідником! Існують і інші способи, вони вимагають індивідуального підбору.

4. Що робити, коли щоденна робота - тренування-школа-тренування-школа змагання перетворюється на сірі одноманітні будні?

         Робота на результат - це одноманітна робота. По-перше, проявіть героїзм! Скільки через стогонів і монотонності зійшли з дистанції. І через кілька років згадують про те, що й вони могли стояти на п'єдесталі як той хлопець чи дівчина, з яким вони колись разом займалися. Спорт - це героїзм. Спорту потрібно присвятити своє життя. Або ви будите простим продавцем, механіком, вантажником, інженером або Олімпійським чемпіоном. Вирішувати Вам.
         По-друге, якщо будні стали сірими мрійте про майбутнє. Щодня створюйте зв'язок з майбутнім через образи перемог і кращого життя. По-третє, додайте в роботу трохи креативу. Шукайте варіанти: як це зробити по-новому? Як це зробити цікавіше? Як це зробити ефективніше? Стати творцем свого життя!

5. Як подолати скутість, напругу в грі, на змаганнях?


         Перш за все необхідно включити в образ життя звички і тренування пов'язані з розслабленням і релаксацією. Займіться йогою, медитацією, самомасаж, приймайте гарячі ванни, танцюйте і співайте, бийте грушу і т. п. Це сприяє зняттю напруги з тіла. Щоб був ефект - це має стати корисною звичкою, тобто щоденною повторюваною дією. Друга сторона напруги - це нервовий стан. Він виникає через невпевненість, сумніви, страхи, негативні думки. Щоб подолати нервове напруження необхідно займатися розвитком якостей і станів, необхідних для досягнення перемог. Які якості і стани Вам необхідні? Це індивідуальний набір. Складіть свій список. Наприклад, бойовий дух, спортивна злість, воля до перемоги, рішучість, віра в сої сили і успіх, позитивність, лідерство ... Заведіть щоденник самовиховання, де будете описувати свої досягнення та уроки в прояві цих якостей і станів. Детальну програму розвитку якостей і станів із вправами і технологіями може скласти спортивний психолог.