ЗОВНІШНІ ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ

1. Довгі рукави одягу завжди, незалежно від погоди і обстановки.
2. Неприродно вузькі або широкі зіниці незалежно від освітлення.
3. Відчужений погляд ..
4. Часто - неохайний вигляд, сухе волосся, набряклі кисті рук; темні, зруйновані, «обламані» зуби у вигляді «пеньків».
5. Постава частіше сутула ..
6. Невиразна, «розтягнута» мова.
7. Незграбні і уповільнені рухи при відсутності запаху алкоголю з рота.
8. Явне прагнення уникати зустрічей з представниками влади.
9. Дратівливість, різкість і неповага у відповідях на запитання.
11. Сліди уколів наркомани зазвичай не показують, але іноді їх можна помітити, а взагалі-наркомани зі стажем роблять собі ін'єкції куди завгодно, і сліди потрібно шукати у всіх областях тіла, не виключаючи шкіри на голові під волоссям. Часто сліди уколів виглядають не просто як множинні червоні точки, а зливаються в щільні синювато-багряні тяжі по ходу вен.
Припустити вживання наркотиків за непрямими ознаками легше людям, які постійно зустрічаються або живуть з «підозрюваним», і на жаль, такими людьми найчастіше є батьки.
Непрямі ознаки наркотизації можуть бути специфічними для окремих препаратів і загальними, характерними для всіх наркотиків. Що стосується загальних для всіх наркотиків ознак, то вони турбують уважних батьків в першу чергу. Правда, іноді їх вважають «цілком нормальним для підлітка поведінкою».
Ось вони:
ü Наростаюча скритність дитини (можливо, без погіршення відносин з батьками). Часто вона супроводжується почастішанням і збільшенням часу «гулянь», коли дитина йде з дому в той час, який раніше проводив в сім'ї або за виконанням домашнього завдання.
ü Можливо, дитина занадто пізно лягає спати і все довше залежується в ліжку з ранку.
ü Знижується інтерес до навчання або до звичних захопленнь і хобі, можливо, батьки дізнаються про прогули занять.
ü Знижується успішність.
ü Збільшуються фінансові запити, і молода людина активно шукає шляхи їх задоволення, випрошуючи гроші у все зростаючих кількостях (якщо починають зникати гроші з батьківських гаманців чи цінні речі з будинку - це дуже тривожна ознака!).
ü З'являються нові підозрілі друзі (але спочатку молода людина зазвичай зустрічається з вельми пристойними на вид наркоманами) або поведінка старих приятелів стає підозрілою. Розмови з ними ведуться пошепки, незрозумілими фразами або на самоті.
ü Настрій дитини - це дуже важлива ознака - змінюється з незрозумілих причин, дуже швидко і часто не відповідає ситуації: добродушність і млявість у скандалі чи, навпаки, дратівливість в спокійній ситуації.

ü Нарешті, Ви можете помітити сліди ін'єкцій (тобто уколів) по ходу вен на руках.