Від миру вдома до миру в усьому світі


         Ми у своєму житті досить часто чуємо, або навіть стикаємося із ситуаціями насильства в сім’ї, на вулиці, в школі, серед ровесників. Жорстоке поводження з дітьми – проблема держави та кожної свідомої особистості, адже діти є найнезахищенішою і  найуразливішою частиною суспільства, повністю залежною від дорослих. Тому захист дітей від жорстокості, попередження злочинів проти них є надзвичайно важливим, соціально значущим і актуальним завданням, вирішення якого носить міждисциплінарний характер.
         Для профілактики та попередження проявів насильства серед дітей та у їхньому житті та задля створення безпечного освітнього середовища, психологічною службою Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту» з 25 листопада по 10 грудня 2019 року проведено план заходів «Від миру вдома до миру в усьому світі» з нагоди міжнародної акції «16 днів проти насильства».
         В рамках акції проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів різного характеру і спрямувань. Серед них це виховні години «Я маю право жити без насильства», «Зупини насильство», «Здоров’я найбільша цінність!». Перегляд відеоролику «Розірви коло», як соціальної реклами проти насилля. Створено інформаційну сторінку «Ми проти насилля» на блозі психологічної служби. Проведено анкетування «Вивчення проявів насильства в дитячому колективі» закладу та семінар-практикум для вихователів «Дитина в ситуації шкільного насилля».
         У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі дати. Тому відповідно до них заплановані та проведенні наступні заходи: психологічні ігри «Володарі кілець», до всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та «Рожеві окуляри», до міжнародного дня боротьби з рабством, де ліцеїсти мали змогу закріпити основну інформацію та відповісти на всі проблемні для себе питання, флеш тренінг «Непереможені», до міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями, акції «Подаруй добро», до міжнародного дня волонтера, «Запали свічку», до вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі, та акція «Я маю право!», до міжнародного дня прав людини, результатом якої стало створення пазлу, який в собі об’єднав всі права дітей. Як підсумок створено відеоролик «Ми за життя без насилля!».
Таким чином, проведенні заходи в період міжнародної акції «16 днів проти насильства» дали змогу ліцеїстам зрозуміти, що будь-які форми насильства є порушенням прав людини, які завжди можна попередити та подолати. 

x