Знаходь час, щоб обговорити вдома нако­пичені проблеми: ти чекаєш, що тебе вислу­хають, але й тобі треба вміти вислуховувати занепокоєння іншої сторони.
   У сім'ї слід проводити «загальні збори», щоб обговорити плани, розпорядок, знайти спосіб розв'язання конфліктів.
   У конфліктів не буває переможців: про­грають завжди обидві сторони.
    Розпочни розмову з опису конкретної ситуації, яка тебе не влаштовує. Намагайся бути при цьому щонайбільше об'єктивним. Чим детальніше й конкретніше ти про це го­воритимеш, тим краще.
    Вислови те, що ти відчуваєш у зв'язку з конфліктною ситуацією. Багато конфлік­тів між людьми ускладнюються наявніс­тю невисловлених думок і почуттів. Іноді тільки завдяки їх висловленню можна за­лагодити ситуацію. Користуйся при цьому простими висловами «я образився», «я зля­кався».
    Намагайся вислухати протилежну сторо­ну — це, мабуть, найважче. Слід пам'ятати, що ваші думки різні і саме це спричинило конфлікт. Тому сприймай ці висловлюван­ня не як істину, а лише як виявлення досвіду твого опонента. 
    Утримуйся від коментарів, завершуючи будь-яку розмову. Акцентуй увагу на тому, в чому ваші думки, почуття, дії збігаються — цим ти обмежиш зону суперечностей.
Вислови конкретні пропозиції, реаліза­ція яких може змінити ситуацію, поведінку, стосунки («Я тебе прошу...», «Я хотів би...», «Сподіваюся, тобі не важко...»). Завершуючи розмову, вислови віру в позитивні зміни. Не­доцільно погрожувати і вдаватися до ульти­матумів, адже позитивні перспективи при­вабливіші за негативні перспективи.