Докопайтеся до суті, проаналізуйте своє минуле. Спробуйте зрозуміти й вибачити тих, хто змусив вас страждати, не допоміг, хоча й мав змогу. Вибачте собі самому минулі помилки.
    Почуття провини й сорому не допоможуть вам досягти успіху. Не дозволяйте собі віддаватися їм.
   Шукайте причини своєї поведінки у фізич­них, соціальних, економічних аспектах нинішньої ситуації, а не у своїх вадах.
   Не забувайте, що кожну подію можна оці­нити по різному. Такий погляд дасть вам змогу поблажливо ставитися до людей і великодушно переносити те, що може здатися приниженням чи агресивністю.
   Ніколи не говоріть про себе погано; не приписуйте собі негативних рис: «дурний», «по­творний», «нездібний», «невезучий» тощо.
    Ваші дії можуть мати різну оцінку; якщо їх конструктивно критикують, скористуйтеся цим для свого блага, але не дозволяйте іншим критикувати вас як особистість.
   Пам'ятайте, що інколи поразка — це удача; з неї ви можете зробити висновок, що ставили хибну мету, не варту зусиль, а можливих непри­ємностей вдалося уникнути.
   Не миріться з людьми, заняттями й об­ставинами, які змушують вас відчувати свою неповноцінність.
   Дозволяйте собі розслабитися, дослухатися до своїх думок, зайнятися тим, що вам до душі. Так ви зможете краще зрозуміти себе.
   Вправляйтеся у спілкуванні; насолоджуйтеся відчуттям тієї енергії, якою обмінюються люди — такі несхожі та своєрідні.
    Не треба надто оберігати своє «Я» — воно значно міцніше й пластичніше, ніж вам здається; гнеться, але не ламається. Нехай краще зазнає короткочасного емоційного удару, ніж опиниться в бездіяльності й ізоляції.
   Поставте собі важливу віддалену мету, на шляху до якої треба досягти меншої, проміж­ної. Зважте, які засоби потрібні, щоб досягти цієї мети. Не залишайте поза увагою кожен свій успішний крок і не забувайте заохотити й по­хвалити себе. Не бійтеся бути нескромним, адже вас ніхто не чує.

   Ви — не пасивний об'єкт, на який звалю­ються неприємності, не травинка, на яку можуть наступити. Ви — вершина еволюційної піраміди, втілення надій своїх батьків, неповторна осо­бистість. Якщо ви впевнені в собі, то перешкоди стають для вас викликом, а виклик спонукає до звершень. І неприємності відступлять-, тому що ви, замість того, щоб турбуватися, як вам жити, занурюєтеся в гущу життя.