Самопрезентація або як підготуватися до співбесіди

Співбесіда – більш гнучка форма перевірки працівник, ніж анкетування або тестування. Прагніть використовувати цю гнучкість в свою користь. Постарайтеся наперед підготуватися до співбесіди, щоб зменшити хвилювання і поліпшити його результати.
Ми з вами розглянемо як підготуватися до співбесіди так, щоб воно виявилося успішним.
Перше інтерв'ю
Необхідно пам'ятати наступне: не буває другого випадку справити сприятливе перше враження. Запам'ятайте, 80% вашого успіху - це саме те враження, яке вам вдалося провести. І врахуйте, що на цю дистанцію спринту вам, очевидно, всього 15 секунд. Тому продумайте.
Усміхайтеся
 Коли ви усміхаєтеся, ви випромінюєте тепло і тим самим викликаєте прихильність до себе. Навіть під час телефонної розмови, ваша усмішка пом'якшує ваш голос, додаючи йому особливий тембр і чарівливість.
Дуже важливо, щоб ваша усмішка була відкритою і розташовувала. Що леденить душу оскал або рот клоуна - це не те, що вам потрібно. Відчуйте переваги володаря усмішки, що розташовує.
Рукостискання
Це важлива частина першого контакту. Воно повинне бути доречним. Не протягуйте руку першим, особливо якщо інтерв'юєр жінка або чоловік старше вас по віку. Але будьте готові відповісти на рукостискання. Протягнуту вам руку слід потиснути, але не настільки сильно, щоб у людини на обличчі відобразилася гримаса болю.
Пам'ятайте про відстань між вами і співбесідником
Ніколи не вторгайтеся в його особисту зону, примушуючи шарахати від вас, але і не забивайтеся в дальній кут величезного кабінету. Оптимальною відстанню для ділового спілкування є зона в межах від 1.2 до 2.5 м від співбесідника.
Прикраси
До їх використовування необхідно підходити дуже обережно. Не варто захоплюватися прикрасами. Це відноситься не тільки до кількості одягненої на вас біжутерії (тут краще обмежити себе, ніж перестаратися).
Психологи вважають невідповідними для ділової зустрічі виробу з дерева, шкіри і хутра. Прагніть не одягати одночасно прикраси з різних металів. Будьте дуже обережні з коштовностями: що прийшла влаштовуватися на роботу секретаря дівчина в діамантовому кольє викличе швидше подив, ніж захоплення.
Макіяж
Дотримуйте помірність у використовуванні косметики і особливо духів. Пам'ятайте, що запах ваших духів повинен відчуватися тільки на інтимній відстані, а "повне бойове розфарбовування" і "кілометровий шлейф" викликає негативну реакцію. Не варто захоплюватися парфюмерними надмірностями і чоловікам.
Підтримуйте розмову
Пригадаємо дослідження, проведені у всесвітньо відомому Карнеги Холі. За отриманим там даними навіть в технологічних відділах виробничих компаній зростання і досягнення співробітників успіху тільки на 15% залежать від їх професійної компетенції. Інші 85% - це уміння спілкуватися і ладнати з колегами.
Стиль одягу
При виборі відповідного одягу, виходьте з того, куди ви влаштовуєтеся на роботу.
Якщо вам важко придумати, як одягнутися для співбесіди, одягайтеся консервативно. Існує таке поняття, як "офісний стиль". Для чоловіка це - темний костюм і краватка, підібрана в тон сорочці. Для жінки зараз популярним є строгий костюм і блуза.
При виборі костюма прагніть уникати яскравих кричущих тонів. Якщо ваше матеріальне положення не дозволяє вам виглядати так, як хотілося б, не засмучуйтеся і зробіть основну ставку на скромність і охайність. На думку більшості інтерв'юєрів охайність в одязі асоціюється з охайністю в справах.
Колірне рішення
 Велике значення має колір вибраної вами одягу. Кожний колір створює певний настрій. А це, як ви пам'ятаєте, дуже важливо для першого враження про вас.
  • Так, синій колір - це колір порядку, дисципліни, обладнання команді
  • Червоний колір еротики і агресії.
  • Одяг чорного кольору використовується або в урочистих випадках, або демонструє прагнення людини до самообмеження.
  • Білий - колір невинності, чистота і тому білий колір використовується у весільних нарядах, а у східних пародов це колір трауру.
Особливу увагу надасте взуттю
По останніх дослідженнях 90% жінок і 70% чоловіків особливу увагу надають взуттю співбесідника. Банально, але взуття, перш за все, повинне бути чистим. Якщо ваших засобів вистачає або на новий костюм, або на нову пару взуття, краще віддати перевагу взуття. Бажано, щоб ваше взуття було якісним, але не екстравагантним. Кросовки всіх барв веселки, ковбойські чоботи, ботфорти і т.п. в даній ситуації недоречні.
Мова тіла і жестів
На думку психологів тільки 5-7% інформації, яку ви хочете донести до вашого співбесідника, доводиться на значення що використовуються вами слів. Решта інформації про вас черпається з того, як ви себе тримаєте, з вашої постави, міміки і жестів. Ця інформація сприймається підсвідомо і практично не піддається контролю.
То, як ви тримаєтеся, вираз обличчя, положення рук, тембр голосу, як часто ви облизуєте губи - все це формує перше враження. Ваша задача - триматися в міру упевнено і з гідністю. Тільки якщо ви щиро вірите в себе, ви зможете передати цю віру вашому співбесіднику.
Постарайтеся закінчити співбесіду в позитивному ключі, підтвердіть свою зацікавленість в отриманні даної посади і придатність до її виконання. Виразіть подяку вашому співбесіднику.
Ролева гра.
Зустріч з працедавцем”
Двоє учасників по черзі намагаються влаштуватися на роботу, програють ситуацію зустрічі з працедавцем.
Головна задача виконавця ролі – зацікавити працедавця, викликати у нього бажання прийняти вас на роботу. Задача виконавця ролі працедавця полягає в тому, щоб бути достатньо вимогливим.
Решта присутніх потім відповідають на питання: наскільки, із їхньої точки зору, вірно поводилися учасники гри, хто був переконливіший?

Сподіваюся, що знання, отримані під час нашої бесіди, допоможуть вам успішно справитися з поставленою за мету, і ви отримаєте бажане місце роботи.