Гіпертимний тип. Діти з таким типом акцентуації завжди в хорошому настрої. Виникаючі вибухи гніву і роздратування швидко проходять, піднесений настрій супроводжується бажанням діяльності та підвищеним спілкуванням, завдяки чому вони легко сходяться з людьми, стають лідерами. Прагнуть всього нового, завдяки чому проявляють енергійність, ініціативу, творче мислення. Однак з іншого боку надмірна діяльність може виявитися розкиданістю інтересів, відсутністю цілеспрямованості, яка призводить до того, що часто вони не доводять розпочату справу до кінця. Підвищена товариськість може привести до нерозбірливості в контактах. Виражене прагнення до самостійності. Цінують свободу, тому можуть протестувати проти спроб дорослих втручатися в їхнє життя. Протест найчастіше виражається в навмисних порушеннях правил, у втіканнях з дому. Як правило, погано переносять будь-який режим і дисципліну.
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: захоплювати новими оригінальними завданнями; пропоновані завдання не повинні бути монотонними і вимагати занадто тривалих зусиль з боку дитини; довести видимий контроль до необхідного мінімуму.
Нестійкий тип. Основна риса таких дітей нездатність до найменших зусиль: вони не можуть організувати себе, уникають труднощів, доручень, відповідальності. Легко піддаються думці більшості та навіюванню, схильні до наслідування. Прагнуть до одержання нових вражень, розваг. Найстрашніше для них самотність. Для отримання нових відчуттів чинять хуліганські вчинки, вживають наркотики, алкоголь. Як правило, такі діти легко йдуть на дрібні крадіжки, бажають проводити весь час у вуличних компаніях.
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: здійснювати за ними жорсткий контроль (вимагати систематичного виконання домашніх завдань); підтримувати постійний контакт із батьками.
Циклоїдний тип. Основна риса: два стан що змінюють один одного. Перший стан характеризується, піднятим настроєм, прагненням до діяльності, активним спілкуванням з оточуючими. У другому стані настрій пригнічений, млявість, сонливість, відчуженість від людей, зниження працездатності. У цьому стані у підлітка виникають реальні проблеми: погані оцінки, сварки з однолітками, конфлікти із учителями, батьками, які здаються не вирішеними. У такі моменти деякі підлітки здатні до суїциду. Як правило, тривалість фаз становить 2—3 тижні. Однак можлива їхня тривалість і від кількох годин до кількох місяців.
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: із розумінням ставитися до другого стану дітей: не варто винити їх у ліні й вимагати фізичної активності;
Лабільний  тип  Для  таких   підлітків  також   характерна  зміна настрою, але на відміну від попереднього типу, тут немає регулярної зміни  фаз.  Настрій  змінюється  дуже  різко  і  з  найнезначнішого приводу.  Для  виходу  зі  стану  пригніченості  досить  маленького заохочення, зміни виду діяльності. Такі діти, як правило, мають непогану   інтуїцію.   Вони   здатні   щиро   любити,   співпереживати чужому горю, відчувати почуття прихильності до близьких друзів, але тільки в тому випадку, якщо користуються взаємністю. Люблять компанії для одержання нових вражень. Не являються лідерами, їм більше до душі роль «улюбленця».
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: ставити у приклад тих, до кого прив'язана дитина; постійно пропонувати виконувати різні завдання.
Сенситивний тип. Діти з таким типом відрізняються вразливістю, ранимістю, м'якосердям. Боязкі та соромливі серед незнайомих людей, у новому для себе оточенні. У звичних умовах зі знайомими людьми вони достатньо товариські. Люблять проводити час із молодшими. Прив'язані до близьких людей. Відрізняються слухняністю; їх вважають «домашніми дітьми». У них добре розвинене почуття обов'язку комплекс власної неповноцінності. Вони надмірно чутливі до думки оточуючих, важкою виявляється ситуація, коли вони стають об'єктом глузувань або підозри у поганих вчинках, тому дуже скуто почувають себе біля дошки.
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: по можливості підтримувати таких дітей, коли вони відповідають біля дошки.
Демонстративний   тип.    Діти    з   таким    типом    акцентуації виділяються, насамперед, постійним прагненням звернути на себе увагу оточуючих. Вони хочуть захоплення, подиву, співчуття. Вони згодні бути об'єктом образ і обурення, аби тільки бути поміченими. Такі діти часто брешуть, причому дуже мистецьки, бо наділені чудовими     акторськими     здібностями.     Ніколи     не     бувають безкорисливими у відносинах з іншими людьми.
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: не акцентувати увагу на поведінку дітей з такою поведінкою; при оцінюванні відповіді та вчинків мотивувати своє ставлення
Конформний тип. Діти з таким типом відрізняються постійним підкорянням думці більшості. Вони прагнуть робити «як всі», одягатися «як всі», думати «як всі». Якщо оточення хороше, то такі діти особливих проблем не мають. Але, потрапивши, у погане середовище, вони згодом засвоюють всі манери, звички і правила поведінки членів групи, і тоді вимагають особливої уваги з боку дорослих. Вони можуть відмовитися відповідати тільки тому, що перед цим погану оцінку одержав інший учень
Рекомендації вчителеві в роботі з такими дітьми: —керувати, не роблячи на них прямого тиску; —запобігти спілкуванню конформних дітей з непідходящими людьми.