Попроси батьків розповісти про свою юність , про конфлікти з батьками. Це призведе до глибшого розуміння між вами.
   Пам'ятай , що іноді у батьків буває просто поганий настрій. Постарайся не влаштовувати в цей час вдома гучних вечірок .
   Якщо батьки поводяться з тобою , як з маленькою дитиною , нагадай ввічливо їм , що ти вже подорослішав і хотів би разом з ними вирішувати проблеми , пов'язані з твоїм життям .
     Дай зрозуміти батькам , що ти потребуєш їх поради і допомоги. Це допоможе встановити вдома сприятливу атмосферу.
   Розмовляй зі своїми батьками ? повідомляй їм новини твого життя.
   Намагайся не обманювати батьків. Таємне однаково стає явним.
   Пам'ятай , що батьки теж можуть робити помилки . Будь поблажливий .
   Батьківський заборона найчастіше виявляється правильним рішенням. Задумайся , що б сталося , якби тобі було дозволено все !
   Якщо сталася сварка і ти відчуваєш себе винуватим 5 знайди в собі сили підійти першим . Повага ти не втратиш , повір .
   Встанови з батьками кордону особистої території 5 але не дратуючись , не вимагаючи . Просто попроси їх про це .
   Робота по дому служить відмінною підготовкою до самостійного життя. Постався до неї з розумінням.
   Повернення додому до певного часу - це спосіб захистити тебе від неприємностей , тобто захід безпеки . Якщо затримуєшся , обов'язково подзвони , вони ж хвилюються ! Побережи їх для себе.
   Про покарання . Батьки можуть припинити заохочення , відлучити тебе від друзів. І все це може відбутися , як ти вважаєш , через дрібницю . Батьків же цей " дрібниця " може вивести з себе . Подумай , може бути , батьки бачать небезпеку , яку ти або не усвідомлюєш , або применшувати .
   Вимагай , щоб батьки пояснювали мотиви своєї поведінки по відношенню до тебе і твоїм друзям . Можливо, тобі стане зрозуміло , чому вони діють так чи інакше.
   Якщо ти злий на кого-небудь з друзів , вчителів , роздратований на бруд , сльоту , а також на "двійку", поставлену " ні за що", не зривати зло на батьках. Це не розсудливо і призводить до сумних наслідків.
   Якщо батьки вирішили розлучатися, звичайно , - це особливий випадок. Варто розуміти , що батько й мати - самостійні люди , вони повинні все вирішити самі. Тим більше люди з часом змінюються , тому не можна звинувачувати батьків за те , що вони втратили любов один до одного. І головне - запам'ятай: батьки розлучаються не через тебе ! Ти в цьому не винен !